Pravila

Udruženje za medijsku afirmaciju „MAT“ (u daljem tekstu: Udruženje) je nevladino i neprofitno dobrovoljno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi medijske afirmacije svih segmenata društva kroz izradu audio-video matrijala, novinarskih članaka i izradu interenet prezentacija. Kao jedan od ciljeva Udruženja je organizovanje festivala koji svojim sadržajem doprinose ravoju kulture kao što je od prošle godine organizovanje Međunarodnog festivala kratkomertažnih filmova  „Short cut”.

               Međunarodni festival kratkomertažnih filmova „Šort kat“ („Short cut”) je kulturno-edukativni projekat koji se sastoji od festivalskog dela odnosno reavije kratkih filmova i izložbe fotografija “Objektiv (n)i”.

                Naziv Festivala sam po sebi ukazuje na to da prijavljeni radovi treba da budu kratki i ne duži od 15 minuta. Tematika filmova treba da je iz oblasti: ekologije, turizma i životnih priča.

                 Festival se održava početkom septembra i na njemu se prikazuju seletovani  kratki igrani, dokumentarni, animirani  i eksperimentalni filmovi. Festival je otvoren kako za filmove domaćih autora tako je okrenut i autorima iz celog sveta.

                 Kao prateći program festivala organizuje se izložba fotografija na temu „Objektiv(n)i“, druženja sa autorima filmova a gosti imaju priliku da se upoznaju i sa turističkom ponudom opštine Inđija.

                Na Festivalu se dodeljuju  prve nagrade u sve tri kategorije kao i gran-pri festivala. Postoji otvorena mogućnost da, ukoliko to komisija oceni, bude dodeljena i specijalna nagrada festivala.

                      Pristigle radove koje je odabrala selekciona komisija, 2017. godine je pregledo stručni tročlani žiri u sastavu: Goran Lukić producent Sremska Mitrovica, Ranko Jurijević marketing dizajner Inđija i Luka Popadić reditelj iz Beograda.